Vijesti

Motori će biti izrađeni po licenci MAN Diesel & Turbo, tip 6S50ME-B9.3 TII, maksimalne snage 8680 kW pri 103 o/min. Ugovorena potrošnja je 159,3 g/kWh kod 90 okretaja u minuti, što bi značilo oko 23,5 tona dizela na dan.

-Ugovaranjem novih poslova, ostvaruju se uvjeti za dobru popunjenost kapaciteta 'Brodosplitove' Tvornice dizel motora, koja više od 46 godina proizvodi snažne brodske strojeve po licenci MAN Diesel & Turbo. Brodovi i strojevi spadaju u najsloženije proizvode koje čovjek može napraviti, a u našoj tvornici proizvodimo temeljnu ploču, stalak, kućište cilindara, ispirni i ispušni kolektor, kućište rashladnika zraka, ojnice, stapove, stapajice i glave motora, istaknuo je Baldo Butirić, direktor TDM-a.

Kroz proteklo razdoblje Tvornica dizel motora je u suradnji s MAN-om izrađivala i  tehnički unaprijeđivala novi tip elektroničkog motora poboljšanih svojstava i smanjene  potrošnje goriva. Motor udovoljava najstrožim važećim propisima za ispušne plinove TIER II, a ugovoren je u konkurenciji s ‘Wartsilinim’ motorima.

Brodogradilište Brodotrogir višegodišnji je partner Brodosplita kojem je Tvornica Dizel Motora u zadnjih 10 godina isporučila 8 glavnih motora.

Izvor:  http://www.brodosplit.hr/

Nedostatak poslova na izradi motora i elemenata za brodove nadoknađuju se povećanjem usluga strojne obrade elemenata hidromehaničke opreme za hidrocentrale i ostale čelične konstrukcije.

U tijeku su slijedeći poslovi:

  • Sanacija turbinskih i generatorskih vratila, izrada kalibriranih vijaka, razvrtavanje provrta i montaža - spajanje vratila u HE Rama i HE Zakučac (Končar - GIM Zagreb i Litostroj Ljubljana)
  • Obrada čeličnih konstrukcija (Končar MK Zagreb)
  • Obrada ležajevai segmenata prikolice za njemačkog naručitelja (ZM Vikom Šibenik)

 

 

Radnici TDM-a uključeni su u izgradnju nove tvornice vijaka u Kninu, gdje izvode slijedeće montažne radove:

  • izrada i montaža čeličnih konstrukcija, montaža regalnog skladišta,
  • montaža portalnih dizalica,
  • izrada i montaža cijevovoda,
  • izrada postolja i montaža strojeva,
  • elektroničko-elektromonterski radovi.

U TDM-u je u tijeku montaža motora 6S50MC-C8 Tier II za Brodosplit Nov. 470 za domaćeg brodara Jadroplov.

Također je počela montaža i ispitivanje pomoćnih motora 3X6L 23/30H koji će biti montirani skupa sa generatorom na zajedničko postolje i služiti kao agregat za proizvodnju električne energije na istoj novogradnji.

Isporučen je dvotaktni dizel motor za Brodotrogir NOV. 324. Motor ima snagu 8200 kW kod 121.4 o/min i izrađen je pod nadzorom Lloyd Reistra.

Motor je ispitan u skladu s najnovijim IMO propisima, što uključuje i ispitivanje NOx (sadržaj dušikovih spojeva u ispušnim plinovima).

Za potrebe temeljenja stupova vjetroenergana u izradi su prirubnice promjera 4574/3974 mm, debljine 40 mm.

Naručitelj je firma TROMONT za krajnjeg naručitelja iz Španjolske, a vjetroenergane će biti montirane u vjetroparku Jelinjak kod Šibenika.

U pripremi je montaža motora 6S50MC-C8 TierII za Brodosplitovu Nov. 470 za domaćeg brodara Jadroplov. Također je počela priprema za montažu i ispitivanje pomočnih motora 3x 6L23/30H koji će biti montirani skupa sa generatorom na zajedničko postolje te služiti kao agregati za proizvodnju električne energije na istoj novogradnji.

Dana 02. prosinca 2011. isporučeno je kućište cilindra i set odljevaka za motor 6S50MC-C za Brodogradilište Uljanik Nov. 490. Za isti motor 22. prosinca 2011. biti će isporučeni i glave cilindara, čela klipa i ojnice u okviru kooperacije na nivou tvornica dizel motora Uljanika i Brodosplita.

You are here